Domokos Pál Péter Közművelődési Egyesület
Egyházaskozári Csángómagyar Hagyományőrző Együttes
 
 
Domokos Pál Péter Közművelődési Egyesület
1993-ban jött létre Egyházaskozáron.
Céljai:
 
A helyi hagyományok ápolása, renezvények szervezése, külföldi kapcsolatok ápolása,
az Egyházaskozári Csángómagyar Hagyományőrző Együttes működésének szervezése.
 
Névadója:
Az 1992-ben 91 évesen elhúnyt néprajzkutató:  Domokos Pál Péter, aki főként a moldvai csángók kultúráját igyekezett feltárni és bemutatni a világnak.
 
Az Együttes néhány tagja Domokos Pál Péterrel 1986-ban.
Tisztelt Látogatónk!
Az Egyházaskozári Csángómagyar Hagyományőrző Együttes bemutatása:
Az Egyházaskozári Csángómagyar Hagyományőrző Együttes 1948-ban jött létre. Alapítói tagjai a  második világháború végén a Romániai Moldvából Magyarországra, Egyházaskozárra és Szárászra települt csángó családok tagjai közül kerültek ki. Sokan közülük, az új környezetben is ragaszkodtak hagyományos táncaikhoz, zenéjükhöz, szokásaikhoz. A Együttes első vezetője Bodó Rozália, helybeli  tanítónő volt. A csoport azóta is folyamatosan működik. Művészeti vezetőjük 1976-tól 2015-ig: Albert István.1993. óta a Domokos Pál Péter Közművelődési Egyesület keretei között folyik az Együttes életének szervezése. A hagyományőrző csoport tagjai közül többen megkapták a Népművészet Mestere címet.
Több száz hazai és tucatnyi külföldi fellépésük mellett a helyi rendezvények, találkozók megszervezése is fontos számukra. Az Együttes 2008-ban nagyszabású helyi rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 60-adik évfordulóját. Rendszeresen látogatnak el Moldvába is, és itthon is szívesen fogadnak Moldvai vendégeket. Különösen fontos a csoport számára a moldvai Magyarfaluval való kapcsolat, mivel az Egyházaskozári csángómagyarok jelentős része innen származik.
2008 Egyhazaskozar